Reklamfilm

I början av vårterminen 2022 gjorde Österåkers gymnasium en satsning att skapa reklamfilmer för de olika programmen på skolan. Detta som ett komplement till de öppna husen för att locka och informera intresserade elever. Jag medverkade i filmen för teknikprogrammet. Filmen finns att beskåda i sin helhet här.

Instagram

Terminsstarten höstterminen 2021 tog jag över ansvaret för Österåkers gymnasiums Instagramkonto. Vid denna tidpunkt hade skolan ett konto med väldigt lite aktivitet. Det var få inlägg och följare. Genom att engagera kollegor och tillsammans jobba med att regelbundet visa upp stort som smått på plattformen så kunde vi få vårt konto att växa ordentligt. Ett arbete som gett många fördelar i att kunna nå många människor och visa upp skolan och allt bra som sker. Lagom till julavslutningen 2022 hade vi nått 1000 följare. Plattformen har blivit en naturlig del av skolans kommunikation och marknadsföring. Min känsla är att detta sättet att porträttera skolan, med regelbundna inlägg som kan visa alldagliga händelser likväl som speciella tillställningar, ger en autentisk känsla av verksamheten. Det skapar också en stolthet bland elever och personal att se och visa upp de bra saker som sker på skolan.

Elevarbeten

I ämnena CAD och webbutveckling har jag i många år gjort affischer av lyckade elevarbeten, dessa har jag ramat in och satt upp i skolans lokaler. Eleverna blir stolta och förhoppningsvis kan det också fungera som en morot och inspiration för framtida elever. Det hela är utskrivet på lite finare A3 papper med skolans kopiator, inramat med ramar från IKEA. Så för en väldigt billig peng kan man göra något beständigt för elevernas miljö i skolan, samtidigt som bra insatser och arbeten kan premieras.

Teknikprogrammet

På både Täby enskilda gymnasium och Österåkers gymnasium har jag varit inblandad i att utforma teknikprogrammet på skolan. Tillsammans med skolledning har jag varit med och tagit fram vilka inriktningar och kurser som skall erbjudas. Till höstterminen 2022 erbjöd Österåkers gymnasium för första gången speciella datorer för de nya eleverna på teknikprogrammet. Även här har jag varit involverad att välja ut en lämplig hårdvarukonfiguration som skulle passa för de uppgifter och program som eleverna jobbar med. En relativt blygsam satsning som gjort stor skillnad för teknikeleverna i deras vardag när de jobbar med mer krävande program som exempelvis Photoshop och Solid Edge. För att lyfta teknikkänslan i lokalerna, utöver elevernas arbeten på väggarna, har jag också införskaffat och satt upp affischer med dator- och matematiktema i teknikprogrammets lokaler.

Mediaklassrum

Att undervisa i datorrelaterade ämnen som exempelvis programmering, webbutveckling, digitalt skapande och CAD kan ställa speciella krav på klassrummet om man jämför med övrig undervisning. Hösten 2021 började planerandet av en sal anpassad efter de undervisande lärarnas önskemål. Utformningen utgick från det som skulle göra störst effekt men samtidigt med en rimlig kostnad i åtanke. Jag gjorde ritningar på hur en sådan sal skulle kunna se ut och presenterade min och arbetslagets vision för ledningen. Kort därefter beslutades det att förslaget skulle realiseras. Som initiativtagare och ritningsmakare samarbetade jag nära med hantverkare och elektriker under byggnadsprocessen.
Några av de utmärkande detaljerna i salen är I efterhand när salen står färdig så känns det verkligen som en sal som är anpassad för teknikelevernas behov och önskemålen från de undervisande lärarna är till stor del uppfyllda. Kostnaden vart inte astronomiskt stor, den känns väldigt rimlig när man tänker på hur bra det blev. Salen är också väldigt populär bland eleverna på de övriga programmen.