Matematik

Under alla mina år som lärare har jag undervisat i matematik. Jag har lett de högsta kurserna på gymnasiet men framförallt har jag haft kurserna 1bc – 3bc ett stort antal gånger. Primärt har eleverna kommit från de högskoleförberedande programmen, teknik-, natur-, sam- och ekonomiprogrammet.
Mitt stora IT intresse är något som jag vävt in i min undervisning redan från dag ett. Jag var tidigt ute med att skapa matematikvideos på YouTube och min första video laddade jag upp redan 2012. Dessa videos har ofta varit mest ett komplement till undervisningen. Ibland har jag filmatiserat teoritunga delar som kan behöva repeteras och ibland är det nyttigt att filmatisera en genomgång av ett prov som eleverna kan få titta på hemma. En ambition jag har med mina matematikvideos är att åtminstone försöka svara lite mer på "varför" också och inte bara "hur".
I dagsläget använder jag mig väldigt mycket av programmet OneNote som ett nav i min undervisning. Här har jag en väldigt utförlig detaljplanering för varje lektion, vilka sidor behandlas idag, vilka uppgifter är extra bra, extrauppgifter, utmanande problem, nyttiga länkar och så vidare. Inför lektionen förbereder jag en separat sida i OneNoten för de uppgifter som vi ska titta på tillsammans. När vi går igenom så skriver jag med ritplatta. Det blir en väldigt naturlig blandning där man kan få in bild och text ifrån boken, man kan skriva på den, ta in en graf ifrån GeoGebra, ett screenshot från Excel eller ett foto på en bra elevlösning (något som brukar höja moralen på den utvalde). Efter lektionen finns då också alla våra anteckningar sparade och tillgängliga för eleverna. I grund och botten är jag ganska traditionellt lagd när det gäller matematikundervisning. Jag tror man måste anstränga sig, jobba och göra mycket uppgifter för att göra framsteg. Men jag använder de nyheter och digitala verktyg i stor utsträckning där det passar.
Fortbildning piggar upp och tillför idéer och gnista i yrkeslivet. Några större fortbildningar jag deltagit på är Matematikbienalen (Umeå 2012), Nordic and Baltic GeoGebra Conference (Helsingfors 2022) och Kleindagarna (Djursholm 2024).

Webbutveckling

Redan på gymnasiet fastnade jag för webbutveckling och genom alla år har jag uppskattat när jag kunnat ha någon kurs i min tjänst. Jag brukar inleda kursen med att öva på bildbehandlig i Photoshop. Därefter kodar vi tillsammans olika hemsidor med hjälp av html och css. Sidorna samlar vi i en portfolio. Att ladda upp hemsidorna på en webbserver med ett ftp program är något som vi gör regelbundet under kursen, som ett sätt att öva på hur man får hemsidor att bli tillgängliga på nätet.
En ganska fri kurs där många elever får chansen att blomma ut och jobba praktiskt och kreativt. Att jobba med att göra hemsidor och grafik med diverse teman gör det väldigt tacksamt att arbeta med ämnesövergripande projekt. I slutet av kursen brukar vi utforska och experimentera med en del JavaScript och specialeffekter. Ofta presterar eleverna fantastiska verk som kan fungera ypperligt i inspirations och reklamsyfte.

CAD

En bit in i min karriär så fortbildade jag mig i CAD, i syfte att kunna undervisa i ämnet. Jag har initialt haft handledning från lärare på KTH men är till stor del självlärd. Eftersom eleverna och lärarna på KTH använder sig av Solid Edge så är det också det som jag tränar eleverna i. Det är ett ämne som brukar vara väldigt populärt och många elever blir inspirerade att lägga ner mycket tid på att fördjupa sig i olika arbeten. Jag tycker att ämnet är som en blandning mellan digital slöjd och tillämpad geometri.
Inledningsvis brukar temat vara att skapa klossar med olika former. Höstterminen 2023 spelade jag in genomgångar för hela detta moment. När principerna för detta sitter får eleverna prova på att göra mer detaljerade saker, verkliga likväl som fantasifulla. Att skapa sitt eget rymdskepp är en mer fri och fantasifull uppgift som återkommande brukar generera fantastiska elevarbeten. Vissa inspireras av rymdskepp de stött på i filmer och tv-spel och andra skapar helt egna kreationer. Andra övningar som att skapa låsbrickor, hammare och saxar ställer mer ingenjörsmässiga utmaningar. Utöver formgivningen av saxen exempelvis är det dessutom viktigt att den fungerar i rörelsesimuleringar och är säker vid användning och förvaring.
Detta ämne är extremt tacksamt att kombinera med en 3d skrivare. Saker som eleverna skapar digitalt i sin dator kan man skriva ut och få riktiga fysiska varianter av. Något som ofta blir riktigt uppskattat av eleverna.

Dator och nätverksteknik

Denna kurs har jag undervisat i några gånger, min filosofi har då varit att försöka fokusera på de delarna som jag känner jag behärskar bättre. Eleverna har fått träna i att skapa och hantera pdf filer, jobba hands on med skrivare och scanners, spela in instruktionsvideos med skärminspelning och digitalisera anteckningar tagna på olika typer av papper.
Den andra stora delen som brukar ingå är persondatorn och dess komponenter. Prestandatest av processorer och mekande med komponenter brukar vara uppskattat. Ett naturligt inslag blir att följa nyheterna och de nya produkter som släpps under kursens gång. Området brukar avslutas med att eleverna får ett case där de ska hjälpa en kund att sätta ihop en dator som passar budget och önskade användningsområden. Min expertis ligger alltså mindre i nätverksdelen av kursen och snarare i datorer, deras komponenter och tillbehör.

Gymnasiearbetet

Under många år har jag varit inblandad i gymnasiearbetet på teknikprogrammet. Här har fokus legat på produktutvecklingar med hjälp av funktionsanalys, enkätundersökning, qfd, morfologisk analys och beslutsmatris. Metoder som vi försöker träna eleverna i redan i kursen teknik 1. Tanken är att få en naturlig progression mellan olika delar på programmet till det att eleverna kommer till gymnasiearbetet sista året på gymnasiet. Många elever gör till exempel även fina CAD konstruktioner av sina produkter när uppsatsen är färdig.

Teknik 1

Sen höstterminen 2023 har vi på Österåkers gymnasium delat upp kursen teknik 1 på tre lärare, där jag har en tredjedel av kursen. Planen är att kunna fylla kursen med ett brett och varierat innehåll samtidigt som vi använder kursen för att förbereda eleverna i diverse saker de behöver kunna på programmet.
Att lägga en ordentlig grund i CAD för alla teknikeleverna tidigt i deras skolgång är en stor del i min bit av kursen. Utöver detta tittar vi även på videoredigering och officepaketet. Termin 3 gör gör eleverna projektet "Draknästet", där görs en minivariant av gymnasiearbetet ett år innan den kursen. Jag brukar här i denna kurs introducera de produktutvecklingsmetoder som används i projektet och gymnasiearbetet.